!

Op deze pagina vindt u informatie over Chinese Acupunctuur en andere behandel methoden

Traditionele Chinese Geneeskunst in de moderne westerse samenleving

De westerse medische wetenschap heeft in de laatste honderd jaar een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Toch is er, ondanks alle vooruitgang, nog maar weinig bekend over de ingewikkelde wisselwerking tussen psychische en lichamelijke processen. De Traditionele Chinese Geneeskunde, kortweg aangeduid als TCG, heeft echter een duidelijk holistisch uitgangspunt, waarbij de mens als eenheid van lichaam en geest wordt gezien. De ideeŽn en methodieken uit de TCG worden gebruikt als aanvulling op de reguliere geneeskunde. Deze manier van werken wordt gekenmerkt door het zoeken naar evenwicht en harmonie

Wie zijn wij?

Honglin Liu
Honglin Liu heeft haar opleiding tot arts in de Traditionele Chinese Geneeskunde, acupuncturist en herbarist (kruidendeskundige) in China genoten en is afgestudeerd in Traditionele Chinese Geneeskunde aan de Universiteit voor Chinese Geneeskunde in Gui Yang. Zij heeft, voordat zij naar Nederland kwam, vijf jaar in het First Peoples Hospital te Gui Yang gewerkt als arts, acupuncturist en herbarist. Honglin is sinds 1999 in Nederland werkzaam en moment werkt Honglin in Amsterdam en Almere. In september 2010 is Honglin begonnen met haar tweede studie voor psychologie en counseling in SPSO te Utrecht.

Geestelijke energie uit zich in het lichaam. Een slecht gebalanceerde psychische energie kan ook klachten veroorzaken, bijvoorbeeld vermoeidheid, slaapstoornis, depressiviteit en pijnklachten, etc. Behalve lichamelijke energiebalans te herstellen, helpt Honglin haar cliŽnten graag ook geestelijke Ė en lichamelijke balans te krijgen.

 

Barbara Jorritsma
Barbara Jorritsma is acupuncturist en kruidendeskundige. Zij is afgestudeerd aan de acupunctuurschool Anglo Dutch. Daarna heeft zij in China stage gelopen in verschillende ziekenhuizen. In Nederland is zij werkzaam geweest bij een Chinese acupuncturist. Daarbuiten heeft zij de tweejarige opleiding in de Chinese kruidengeneeskunde aan de Hwa To Universiteit gevolgd en deze met succes afgerond.

Wat gebeurt er tijdens de eerst afspraak?

Tijdens het eerste consult zal de therapeut uitgebreid met u over uw klachten spreken en u daarbij ook een aantal vragen stellen over uw gezondheid. Vervolgens wordt uw pols zeer nauwkeurig gevoeld en wordt uw tong bekeken. Op grond van de verzamelde gegevens stelt de therapeut de diagnose en de behandelmethode vast.

Daarna worden kleine naalden ingebracht op de acupunctuurpunten om de energie weer in balans te brengen. Ook de vervolgbehandelingen beginnen altijd met een kort gesprek, waarbij ook uw pols weer wordt gevoeld en uw tong bekeken. Op deze wijze wordt elke behandeling aangepast aan de gesteldheid van dat moment.

Voeding

Ook de voeding speelt een belangrijke rol in de Traditionele Chinese Geneeskunde, want voeding kan voor uw lichaam een medicijn zijn maar ook als een vergif werken. Hoewel sommige voedingstoffen over het algemeen als gezond worden beschouwd, kunnen zij in uw geval een ander of zelfs tegenovergesteld effect hebben.

Afhankelijk van uw energetische balans krijgt u een persoonlijk voedingsadvies.

Beweging

Bewegen is van belang om uw lichaam in conditie te brengen en te houden. Tai Chi Chuan en Qi Gong helpen u om uw lichaam en uw geest in balans te brengen. Daarom zijn Tai Chi en Qi Gong bijzonder goed voor het voorkomen en verlichten van fysieke klachten!!!

Kruidentherapie

Naast acupunctuur is kruidentherapie ook een belangrijke en onmisbaar onderdeel van de Chinese Geneeskunde. In deze kruidengeneeskunde wordt gebruik gemaakt van de geneeskracht van de werkzame bestanddelen van planten. Wortels, bladeren, bloemen of vruchten bezitten een specifieke samenstelling om de energie te balanceren. De kruiden zijn gewoonlijk als tablet, drank of poeder in te nemen.